Terdapat 6 Jenis Perniagaan Yang Menguntungkan Walaupun Bermodal Kecil.

Find Your Domain Below:

Terdapat 6 Jenis Perniagaan Yang Menguntungkan Walaupun Bermodal Kecil. Sebenarnya setiap seorang individu mempunyai laluan atau haluan kerjaya masing-masing. Mungkin ada yang lebih suka dengan berniaga daripada bekerja di pejabat [ 9 to 5 ].

Table of Contents

Terdapat 6 Jenis Perniagaan Yang Menguntungkan Walaupun Bermodal Kecil. Sebenarnya setiap seorang individu mempunyai laluan atau haluan kerjaya masing-masing. Mungkin ada yang lebih suka dengan berniaga daripada bekerja di pejabat [ 9 to 5 ].

Tetapi bagi individu yang ingin memulakan berniaga, pastinya terfikir tentang modal perniagaan. Boleh ke mula berniaga dengan modal yang kecil tapi dapat keuntungan yang sangat banyak?

Kali ini kami telah mengumpulkan jenis- jenis perniagaan yang amat menguntungkan hingga berupaya mencecah RM10k sebulan walaupun dengan modal yang rendah. Perniagaan ini sesuai untuk individu yang telah hilang pekerjaan dan struggle untuk mencari cara bagi menambah pendapatan bulanan. Jika anda masih sedang bekerja sepenuh masa, malah anda juga berpeluang untuk memulakan perniagaan dengan bermodal sendiri atau dengan memohon pinjaman sebagai modal permulaan perniagaan.

*Semua pengiraan daripada segi modal serta keuntungan mungkin tidak tepat kerana harga bermungkinan adalah berbeza-beza mengikut lokasi dan masa.

Jenis Perniagaan Bermodal Kecil

1. Menjual buah-buahan siap potong.

Jual Buah

Jika anda mempunyai motor sedia ada, anda boleh menggunakan motosikal untuk mula bergerak dan cari tempat yang strategik dan mempunyai ramai orang. Contohnya seperti di hadapan kawasan sekolah, depan masjid, kawasan-kawasan pejabat ataupun kilang. Keuntungan menjual buah potong biasanya terdapat margin dalam 50%-60% daripada modal permulaan.

Andaikan sekiranya anda jual RM1 / bungkus/paket, dengan target 600 bungkus/paket sehari,

600 paket x RM1 = RM600 / sehari

Keuntungan = RM350 sehari (lepas tolak margin 50%) x 30 hari = RM10,500.00

2. Menjual burger

Mulakan mencuba berikan fokus kepada pelajar atau pemuda. Terutamanya pelajar yang duduk di kawasan kolej atau asrama. Set up gerai burger anda di hadapan lokasi tersebut. Kalau anda mempunyai modal, Maka bolehlah anda mula membeli kereta bajet untuk buat perniagaan. Mudah juga nak mula set up kat mana-mana. Keuntungan jual burger selalunya bermula dengan margin dalam 60%.

Andaikan anda jual dengan RM3.50 sebiji dengan target 160 biji sehari,

160 biji x RM3.50 = RM560 / sehari

Keuntungan = RM336 sehari (lepas tolak margin 60%) x 30 hari = RM10,080

3. Jualan nasi campur

Cubalah menjual nasi ayam goreng atau nasi berlauk bermula dengan harga RM4 di kawasan yang ada mempunyai ramai penduduk. Maka jangan lupa juga untuk sediakan perkhidmatan bagi penghantaran. Untuk boostkan lagi sales anda, anda boleh mencuba membuat iklan di platform Facebook agar ramai orang di area sekitar dapat info dan tahu tentang perniagaan anda. Keuntungan jualan nasi selalunya margin dalam 60%.

Andaikan anda menjual RM4 sebungkus dengan target 150 bungkus sehari,

150 bungkus x RM 4 = RM600 / sehari

Keuntungan = RM 360 (lepas tolak margin 60%) x 30 hari = RM10,800.

4. Jualan Air

Jual Air Balang

Cubalah dengan menjual air yang murah kepada pelajar sekolah rendah atau sekolah menengah. Maka mula Setkan harga air itu dengan murah hingga minimum antara RM1 untuk satu cup. Ada 2 sesi yang anda boleh target iaitu waktu sekolah biasanya pada pukul 1-2 petang dan waktu sekolah agama pukul 5-6 petang. Maka satu sesi bolehlah menjual dalam 300 cup. Sebulan ada 21 hari waktu persekolahan yang anda boleh membuka gerai anda. Keuntungan jual air selalunya margin dalam 80%.

Andaikan anda jual RM1 satu cup dengan target 600 bungkus sehari,

600 bungkus x RM 1 = RM600 / sehari

Keuntungan = RM 480 (lepas tolak margin 80%) x 21 hari = RM10,080.

5. Berniaga di pasar malam

Contohnya anda boleh menjual apam balik di pasar malam. Pilihlah pasar malam yang mempunyai kawasan ramai orang. Mungkin anda boleh set up meja atau gerai di pasar malam mungkin dalam seminggu 4 kali. Keuntungan jualan apam balik selalunya dalam margin dalam 80%.

Andaikan anda jual RM2 sekeping dengan target 400 keping sehari,

400 keping x RM 2 = RM800 / sehari

Keuntungan = RM640 (lepas tolak margin 80%) x 16 hari = RM10,240.

6. Menjadi agen produk

Mula buat research tentang produk yang sedia ada di dalam pasaran. Pilih produk yang laku keras (viral) pada bulan itu. Ini adalah antara sebab kebanyakan produk hanya bermusim. Cuba mencari produk yang menawarkan keuntungan mula RM50 per item. Untuk bantu boostkan sales, cuba menggunakan iklan Facebook atau Instagram dengan bajet kos iklan RM80. Close deal sekurang-kurangnya mulakan 11 produk sehari.

Andaikan anda untung RM50 untuk satu produk dengan target 11 sehari,

11 produk x RM50 = RM550 / sehari

Keuntungan = RM360 (lepas tolak iklan RM80 & bayaran pos RM110) x 30 hari = RM10,800.

Cara Untuk Memulakan Perniagaan Sambil Bekerja Sepenuh Masa

Memulakan perniagaan bukanlah satu pekerjaan yang mudah, lagi-lagi kalau anda masih mempunyai pekerjaan sepenuh masa. Sebelum anda mula melupakan hasrat itu, kami telah ada sediakan beberapa langkah yang praktikal untuk anda boleh berjaya di dalam kedua-dua aspek ini.

1. Mulakan Perniagaan Dalam Bidang Yang Anda Minati

Pertama sekali, ketahui kecenderungan minat anda. Jika anda cenderung minat memasak, mulalah dengan membuka restoran kecil sebagai permulaan berniaga. Jangan pula buka syarikat IT walaupun anda tahu membuat programming. Kemahiran anda sangat penting, namun minat anda yang akan mula membawa anda ke satu tahap yang lebih tinggi.

Kami mempunyai beberapa cadangan bagi perniagaan yang boleh anda ceburi untuk mula merealisasikan minat anda sambil-sambil bekerja sepenuh masa. Antaranya:

 • Menulis /Menulis Blog
 • Rekabentuk Grafik / Design
 • Membangunkan laman web/aplikasi komputer atau mobile app
 • Perniagaan Makanan/ Cafe
 • Tutor/Guru Sambilan
 • Perniagaan Pelancongan

2. Mulakan Perniagaan Online Untuk Mula Menguji dan Mengesahkan Konsep Perniagaan Anda Dahulu.

Daripada anda mula berhabis-habisan pada permulaan perkara, apa kata anda menguji konsep perniagaan anda dengan mula melancarkannya secara atas talian (online). Mulakan dari rumah terlebih dahulu. Kemudia mula buat jualan di Internet dan lihat bagaimana penerimaan pelanggan yang anda sasarkan itu. Terdapat banyak halaman web dan aplikasi yang mudah dan sangat murah yang boleh anda mula gunakan untuk merasmikan perniagaan anda itu. 

Contohnya:

 • Etsy: Menjual barangan kraftangan atau hasil seni anda.
 • Upwork: Menjual bakat anda dalam pelbagai bidang misalnya pembinaan laman web (ecommerce), penulisan blog, cara pengiklanan, pemprosesan mengumpul data dan lain-lain, ianya dipangil sebagai (Freelancer).
 • iStockPhoto: Mulakan menjual hasil seni fotografi anda.
 • Carousell: Mula menjual apa sahaja jualan disini!

Perniagaan online anda membolehkan anda kekal fokus kepada kerja sepenuh masa yang anda ada. Ia tidaklah mengganggu kerja anda kerana anda hanya perlu menguruskan perniagaan sampingan anda melalui smartphone(Mobile). Ingat ya, uruskanlah ia semasa anda mula waktu rehat dan bukan pada waktu kerja anda tau!

3. Mula Menyemak Kontrak Majikan Anda.

Terdapat syarikat yang tidak membenarkan pekerjanya yang mempunyai pekerjaan kedua atau perniagaan sampingan. Bagi mengelakkan masalah anda di kemudian hari, pastikan perniagaan sampingan anda itu tidak melanggar polisi syarikat majikan anda. Mula menyemak semula kontrak anda dan jika anda tidak faham terma-terma yang digunakan di dalamnya, dapatkan nasihat peguam atau pakar perunding profesional.

Untuk mengelakkan lagi konflik, mula pastikan konsep perniagaan anda tidak ada kena mengena dengan perniagaan majikan anda. Kerana bersifat terbuka dengan majikan anda. Tentu anda tidak mahu mereka mengetahuinya mengenai perniagaan anda daripada orang lain.

4. Mula Menetapkan Modal Perniagaan.

Berapa banyak modal permulaan yang anda sanggup laburkan ke dalam perniagaan baru anda ini?

Oleh kerana anda masih lagi mempunyai pendapatan tetap, kemungkinan anda boleh menggunakan sebahagian daripadanya sebagai modal permulaan perniagaan anda ini. Ketahuilah berapa banyak yang anda perlukan pada setiap bulan bagi membeli untuk  stok, modal menyewa ruang perniagaan, dan modal iklankan produk atau perkhidmatan anda. Pastikan anda mula menggunakan sumber peribadi anda, dan bukannya sumber dari majikan anda.

5. Merancang Waktu Kerja Perniagaan dan  Mula Menetapkan Matlamat Serta Visi.

Anda juga patut perlu menentukan berapa banyak jam yang anda ingin luangkan untuk mulakan perniagaan anda. Jika anda mula bekerja daripada pukul 9 pagi hingga 5 petang, cubalah luangkan masa kita pada waktu petang iaitu (selepas waktu kerja) bagi mengembangkan perniagaan anda. Mula menetapkan matlamat dan visi perniagaan secara harian atau mingguan mahupun bulanan dengan cara realistik. Cuba penuhi matlamat anda  kerana ia pasti akan membantu anda untuk mengekalkan fokus. Anda pastikan akan mendapat melihat hasil positif pada perniagaan anda kelak.

Selain dari itu, jangan pula mula mencuri tulang pada waktu kerja anda. Jika anda terasa penat keesokkan harinya di pejabat, mula jangan bekerja lagi pada waktu petang itu. Cuba cari masa untuk luangkan masa pada hujung minggu untuk perniagaan anda pula.

6. Perlahan-lahan Mencari Rakan Kongsi

Memulakan perniagaan baru adalah sangat mencabar dan merupakan salah satu perjalanan yang agak sunyi dan suram. Maka, mulalah mencari rakan kongsi perniagaan anda. Ia akan dapat membantu anda untuk  mendapatkan ilham-ilham yang mungkin anda terlepas dan akan mula dapat menyelesaikan segala masalah yang mendatang. Ia juga amat sangat penting jika anda sangat sibuk dengan kerja sepenuh masa itu. Maka,  rakan kongsi akan dapat mengurangkan beban dan membolehkan anda membahagikan masa antara pekerjaan dan perniagaan anda dengan lebih baik.

Jika anda sudahpun bersedia untuk memulakan perniagaan daripada segi modal permulaan, tenaga kerja, serta masa dan lain-lain. Namun, untuk yang belum cukup modal permulaan perniagaan, Maka, salah satu cara untuk memastikan anda dapat mempunyai sokongan kewangan yang mencukupi adalah dengan membuat pinjaman bagi perniagaan anda.

Beberapa cara alternatif pembiayaan yang ada anda boleh mohon seperti, pembiayaan perniagaan, pinjaman peribadi bank & koperasi, dan pinjaman wang berlesen. Anda mungkin terbiasa dengar pembiayaan perniagaan seperti TEKUN dan lain-lain lagikan. Oleh itu, kami akan jelaskan lebih lanjut antara perbezaan pinjaman perniagaan dan pinjaman peribadi sebagai panduan supaya anda boleh membuat pilihan terbaik untuk perniagaan anda.

Ini Antara Perbezaan Pinjaman Peribadi & Pinjaman Perniagaan.

 • Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi diberikan kepada individu dan ia boleh digunakan untuk pelbagai jenis tujuan. Kebiasaannya, pinjaman jenis ini tidak memerlukan sebarang cagaran ataupun penjamin. Pinjaman peribadi ini diberi berdasarkan sejarah rekod pinjaman kredit peminjam seperti CCRIS/ CTOS, serta potensi pendapatan dan kemampuan bayaran balik peminjam.

 • Pinjaman Perniagaan

Sebaliknya, pinjaman perniagaan digunakan bagi tujuan perniagaan dan diberikan kepada syarikat atau entiti jenis perniagaan, Ia bukannya untuk individu. Pinjaman perniagaan boleh dapat digunakan untuk membeli premis perniagaan, membeli peralatan perniagaan atau membantu membayar kerja bagi mendapatkan modal perniagaan.

Kesimpulan

Akhir Kalam, yang paling penting sekali, dapat membezakan di antara pekerjaan dan perniagaan anda. Mulalah bersifat jujurlah dan jangan mula ambil sumber daripada majikan anda dalam apa jua sebarang bentuk sekalipun. Mulakan perniaga atau bekerjalah dengan penuh minat dan jangan lupa untuk menikmati masa yang anda ada di pejabat. Bergaullah rapat dengan bos dan rakan sekerja anda secara baik. Buatkan ianya sesuatu yang amat menyeronokkan dan memotivasikan diri. Maka hargailah sumber utama bagi pendapatan anda. Apabila membuat keputusan untuk memilih jenis pinjaman perniagaan yang sesuai dengan perniagaan anda, Maka adalah penting untuk mempertimbangkan keupayaan membayar balik semula dan mendapatkan kemudahan akses berbanding hanya mencari kadar yang paling  murah. Pastikan anda mengetahui keupayaan dan kemampuan anda untuk membuat bayaran balik semula hutang dan sentiasa dapat belajar nasihat kewangan daripada guru-guru kewangan ataupun portal kewangan pilihan anda.

Artikel ini disediakan oleh Ryztrade – platform Cara memulakan perniagaan.

Ecommerce Marketing Automation

Register Big Pay Now Click Picture To Download

Gunakan kod saya 2RPRAEKKXL untuk mendaftar BigPay dan dapatkan RM10 apabila anda mengaktifkan kad anda.

banner
Build online presence with trusted marketing software (en)

Wait !
Get Free eBook

Dapatkan eBook Percuma dari kami atas penghargaan Pada anda yang singgah di Web kami…

Tempahan Tapai Pulut

Isikan Maklumat Di Bawah Bagi Tempahan Tapai Pulut